Tips & Tricks

Handige tips om duurzaam te leven

Was op een zo laag mogelijke temperatuur

Dat scheelt veel stroom. Bij een katoenwas op 40˚ gebruikt u ongeveer 0,5kWh. Een katoenwas op 60˚ kost al twee keer zoveel stroom en op 90˚ zelfs drie keer zoveel. Bovendien werken de meeste wasmiddelen tegenwoordig al goed bij een temperatuur van 40˚ Als u consequent op een zo laag mogelijke temperatuur wast bespaart u al gauw € 25,- per jaar.


Was met waterbesparing

Let bij aanschaf van een wasmachine op de aanwezigheid van een waterbesparende knop. Dankzij de moderne wasmiddelen is voor veel  wasjes vaak minder water nodig. En dus ook minder energie om het te verwarmen. Besparing: € 3,-.


Benut de pompschakelaar op uw cv-ketel

Een (combi) cv-ketel met automatische pompschakeling bespaart jaarlijks 350 kWh elektriciteit, doordat de pomp alleen werkt als het nodig is. Heeft uw cv-ketel hiervoor een keuzeschakelaar, kies dan de stand automatisch. U bespaart € 70,-. Let op! Ook de pomp van de vloerverwarming kan worden voorzien van een pompschakelaar. U bespaart € 80,-.


Gebruik een waterbesparende douchekop

Wat is er prettiger dan een verkwikkende douche nemen? Daar wilt u natuurlijk niet op bezuinigen. Toch kan het, met behoud van comfort. Schaf een waterbesparende douchekop aan. Dat scheelt aanzienlijk in het water- en gasverbruik. Besparing: bijna € 40,- per jaar (afhankelijk van de waterprijs in uw woonplaats).


Douchen in plaats van baden

Eén keer minder per week een bad bespaart 130 liter water per keer. Besparing: € 12,- per jaar.


Plaats een doorstroombegrenzer in de kraan

Breng een doorstroombegrenzer aan op uw kranen. Dit is een simpel plaatje in de uitstroomopening van de kraan. Besparing: € 8,-.


Isoleer loze ruimtes van een bad

Door de loze ruimtes op te vullen bij het installeren van een nieuw bad, blijft het badwater langer warm.


Vloerverwarming voelt warmer aan

Bij vloerverwarming is de gevoelstemperatuur hoger dan bij een cv met radiatoren. Hierdoor hoeft u de verwarming minder hoog te zetten, voor hetzelfde warmtecomfort.


Doe de lichten uit

Bent u niet thuis of in een bepaald vertrek, laat de lampen dan niet onnodig aan. Daarmee houdt u al snel € 8,- in uw zak.


Laat uw cv-ketel periodiek controleren

Door onderhoud en controle blijft het rendement en de veiligheid van de ketel optimaal. Dit scheelt u al snel 5% aan warmtekosten. Besparing: € 33,-.


Gebruik een klokthermostaat

Met een klokthermostaat kunt u de instelling van uw verwarming optimaal en energiezuinig afstemmen op uw dagindeling, weekends en vakanties. Zodat de cv alleen werkt wanneer het echt nodig is.


Zet de thermostaat een graadje lager

Dit bespaart meteen 7 procent op uw jaarverbruik. Als u zich een beetje warm kleedt, kan de verwarming overdag op 18 of 19˚, ’s avonds is 20˚ lekker comfortabel. Als u niet thuis bent of slaapt, is 15˚voldoende. Alles bij elkaar goed voor een besparing van € 100,- per jaar.


Controleer uw radiatoren

Wanneer een radiator niet over de hele oppervlakte warm wordt, kan het zijn dat er lucht in zit. Ook als uw radiator ruist of andere geluiden maakt, zit er lucht in de leidingen. Hierdoor wordt de warmte niet optimaal benut. Zorg in alle gevallen direct voor ontluchting.


Verwarm geleidelijk

Zet uw verwarming niet op de hoogste stand om even snel uw huis op temperatuur te brengen. Geleidelijk verwarmen kost veel minder energie.


Schakel een uur eerder op de nachtstand

Geniet voor het slapen gaan van de warmte die nog in de kamer hangt. ’s Nachts kan de thermostaat in ieder geval op 15˚. Besparing: € 20,-.


Waakvlam

Bij oudere gastoestellen kan de waakvlam in de zomer uit. Nieuwe toestellen hebben een elektronische ontsteking. De waakvlam uitzetten scheelt al gauw € 50,-.


Neem een energiezuinige airco

Hebt u een airco nodig, kies dan voor een uitvoerig met A-label. Een splitmodel is overigens altijd zuiniger dan een monomodel. Besparing: € 60,-.


Gebruik geen elektrische dimmer

Deze dimmers verbruiken 50 kWh per jaar extra. U kunt hiermee al snel € 10,- per jaar besparen.


Sluit de klep van de open haard als deze uit is

Doe de klep na het gebruik en het doven van de open haard dicht. Anders trekt de warmte uit de kamer door de open haard. Dit scheelt tot 10% in de stookkosten. Besparing: € 66,-.


Ventileer kort en bewust

Door iedere dag 15 minuten enkele ramen open te zetten (wel met de verwarming uit!) haalt u koude en droge lucht in huis, die beter te verwarmen is. Dit scheelt al snel 5 tot 6 kubieke meter gas per jaar. Bovendien creëert u zo een gezond klimaat in huis. Besparing: € 3,-.


Zet de tv, radio en video niet op stand-by

Per jaar gebruikt u 210 kWh voor apparaten die stand-by staan. U kunt jaarlijks € 12,- besparen.


Schakel uw computer en randapparatuur uit na gebruik

Sluit uw computer en overige apparatuur aan op een stekkerblok met schakelaar, waarmee u de stroomtoevoer uitschakelt na gebruik. Besparing kan oplopen tot € 21,-.


Haal telefoon-, tandenborstelopladers uit het stopcontact

Dit geldt voor alle adapters, ook voor kinderspelletjes etc. Door ze uit het stopcontact te halen als u ze niet gebruikt, bespaart u met twee opladers € 7,- per jaar.


Gebruik waar mogelijk spaarlampen of LED-verlichting

Laat het licht in een kamer niet branden wanneer u voor langere tijd weg gaat. Een spaarlamp of een LED-lamp is in aanschaf duurder dan een gloeilamp, maar gaat veel langer mee en is stukken zuiniger in het gebruik. Besparing: € 15,- per lamp.


Vraag om een Energie Prestatie Advies

Het Energie Presentatie Advies (EPA) is een advies op maat voor uw woning over energiebesparende maatregelen, zoals het vervangen van de cv-ketel of het aanbrengen van vloerisolatie, dakisolatie of zonnecellen. Ook krijgt u duidelijk inzicht in de vereiste investeringen, de mogelijke opbrengsten en de terugverdientijd van de investeringen. Een investering verdient u vaak sneller terug dan u denkt. Met het EPA heeft uw huis ook meteen een energielabel. Dit label is vanaf 2008 verplicht bij de verkoop van uw huis. Kijk voor meer informatie op www.verbeterenbespaar.nl.


Weer tocht uit uw huis

Breng tochtwering aan bij deuren, ramen en andere tochtgaten zoals een brievenbus. Laat de kieren onder uw deuren echter open voor een goede luchtcirculatie en stop geen ventilatieopeningen dicht! Deze zorgen voor een gecontroleerde toevoer van verse lucht. Besparing per meter aangebrachte tochtstrip: €2,-.


Isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimtes

Zonder meer een maatregel uit de besparingen Top 5, met name omdat deze eenvoudig zelf te realiseren is. Per meter buis (20mm doorsnede) is de besparing €4,- per jaar.


Laat uw was buiten drogen

Laat uw was eens buiten of op zolder drogen, in plaats van in de wasdroger. Dit scheelt 2,5 kWh per keer dat de droger niet draait. Besparing: €1,-.


Isoleer de kruipruimte

Denk aan bodemislolatie, bijvoorbeeld met een schelpenlaag en isoleren van het ‘opgaand werk’ van de kruipruimte. Zorg wel dat de ventilatieroosters open blijven. Vloerisolatie op de begane grond zorgt voor een gelijkmatige temperatuur en minder vocht in huis. Besparing: € 105,- per jaar.


Ontdooi op tijd uw vriezer

Ontdooi de vriezer als zich ijs heeft afgezet. Door dit regelmatig te doen, bespaart u € 9,-. Controleer ook de temperatuur: -18˚ is een juiste bewaar­tempe­ratuur.


Plaats uw koelkast op een koele plaats

Dus niet te dicht bij verwarming en fornuis of in de zon. Bij te hoge omgevingswarmte slaat hij vaker aan, wat tot 50% meer stroom kost. Borstel ook de condensor aan de achterzijde regelmatig schoon en houdt deze min. 10 cm van de muur af. Als de warmte die uw koelkast afgeeft makkelijk weg kan, verbruikt deze minder energie. Besparing: € 15,-.