Zonnepanelen: goed voor je portemonnee

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. 

Een rekenvoorbeeld:

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 2.900 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 650 voor betalen (prijspeil 2021). Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit! En misschien wel meer, want stroom van het energiebedrijf wordt elk jaar duurder.

Zo’n set van 10 panelen kost ongeveer € 5.000 (prijspeil 2020). Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval een kleine € 900 – kun je grotendeels terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee wordt het aankoopbedrag ongeveer € 4.200.

Deze panelen heb je dus na 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.

Is je woning geschikt? Geïnteresseerd in zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat je woning hiervoor geschikt is. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: De woning waarop je de zonnepanelen wilt plaatsen is je eigendom. Woning met plat of schuin dak: Beide daken vergen andere installatie, daarom is het belangrijk om te weten wat voor dak het betreft. Ligging van het dak: De ligging van het dak ten opzichte van de zon beïnvloedt de opbrengst. Grootte van het dak: Hoe groter je dak en de beschikbare oppervlakte daarvan, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen op jouw dak.

Vraag vrijblijvend een zonnepaneel-advies aan. Het is een deskundige bedrijfsadviseur die je gratis een onderbouwd advies op maat kan geven.

De beleid voor Zwolle is uitgelegd in Beleidslijn en welstandscriteria zonnepanelen beschermd stadsgezicht (PDF).